Sme nepoučiteľní. Všetko zlo tu už bolo. Dnes umožňujeme, aby nás ovládlo znova. Vojna u našich susedov má potenciál stať sa globálnym konfliktom. Ak namiesto zbraní nenastúpi diplomacia, je teoreticky možné, že nebude víťazov. Ak by aj boli, žili by v bunkroch. Matka Zem pozerá, ako Európa zabudla na čistú vodu a čistý vzduch. Aký je rozdiel medzi ruským plynom a ropou priamo na Slovensko a tou istou ropou a plynom, iba drahšou z Nemecka, cez Česko? Sme hlúpi. Už nehovoríme o veľrybách a roztápaní ľadovcov. Potrebujeme tankery s plynom z USA a lietadlá, aby bránili neobrániteľný priestor, ak by došlo k jadrovému konfliktu. Opakujem, sme hlupáci.
My, všetci ľudia, každý, kto je normálny, každý, kto má deti a záhradu, túži po mieri. Túži po jedinom. Byť zdravý a žiť a byť prospešný svojej rodine a blízkym. Priateľom a susedom. Komu ste blízki Vy, páni zo štvorkoalície, trojkoalície, pred demisiou a po demisii? Nikomu. Nepotrebujeme Vás. Nie je v tom nič osobne, ani politické. Nie ste kompetentní viesť štát. Ženiete nás do záhuby. My nemáme na Vaše štatistiky a prepočty. Chlieb proste nemôže stáť 6 eur a už vôbec nie 8 eur. Nemôžeme premýšľať nad tým, že nafta bude ešte drahšia ako doteraz. Nemáme také mzdy a už teraz pomáhame tým starším, nad nami. Akoby oni zaplatili kúrenie alebo si kúpili jedlo pri štatistikách, ktoré vychádzajú z Vašich úst? Ste odtrhnutí od reality. My chceme žiť.
Zdenko Čambal

Zdenko Čambal

Dvanásť rokov som robil podpredsedu Trnavského samosprávneho kraja. V regionálnej samospráve pracujem nepretržite dvadsať rokov a myslím, že je to mimoriadna skúsenosť. Náš kraj som precestoval krížom krážom a mám predstavu o cestách a mostoch, ktoré nás všetkých spájajú.